sovinto

Luonnossa monet eläinlajit eivät tule toimeen keskenään. Erimielisyyttä aiheuttavat esimerkiksi ruokavalio ja asuinpaikka. Kuitenkin eri lajeilla on taitoja, joista toisille voisi olla iloa ja hyötyä. Sovinto-eläinkuvaprojektin ajatuksena on johdattaa kuvan tulkitsija näkemään yksilöiden erilaiset ominaisuudet myönteisessä valossa. Siitä, mikä itselle on luontaista, voi olla toiselle iloa ja hyötyä. Ja siitä, mikä toisessa on erilaista, voi olla itselle iloa ja hyötyä. Sovinto-aihetta lähestytään leikkisästi eläinhahmojen kautta, mutta vakavasti ottaen tarkoituksena on rakentaa rauhaa erilaisten ihmisten välille. Kuvien innoittamana tulkitsijan mielessä syntyvät hyväntahtoiset ideat ja pienet tarinat ovat projektin tuotos. Useimmat meistä ovat kertomusten kasvatteja – miksemme siis luottaisi yhä niiden voimaan?

 
 
 
Sovinto 1 – Jänis ja kettu.png

sovinto nro yksi – jänis ja kettuJänis ja kettu ovat itselleni hyvinkin tuttu kaksikko, sillä niiden elämää on tullut seurailtua vuosikaudet luonnossa sekä hangelle jääneiden jälkien että satunnaisten kohtaamisten myötä. Entisenä kanien omistajana kaikki pitkäkorvaiset luonnossa hyppivät otukset saavat sympatiani puolelleen. Silti myös pahiksena tutuksi tullut kettu on salaperäisen luonteensa puolesta taatusti tutustumisen arvoinen kaveri!

Kuvan pohjana valkoinen kartonki, piirtimenä kaksi eripaksuista mustaa tussia, koko n. 20 x 20 cm / Joulukuu 2018

Johdanto sovintoon

Luonnossa jänis ja kettu eivät tule toimeen keskenään. Eniten erimielisyyttä aiheuttaa ruokavalio: jäniksen ruokalistalla on kasviksia ja ketun ruokalistalla jäniksiä. Toinen siis elää kuolemanpelossa ja toinen tappamisenhalussa. Kuitenkin kummallakin on taitoja, joista toiselle osapuolelle voisi olla iloa ja hyötyä, jos jänis ja kettu tekisivät sovinnon.

Jos jänis ja kettu tekisivät sovinnon, mitä ne voisivat opettaa toisilleen tai miten ne voisivat auttaa toisiansa?

 
 
 
 
Ilves ja orava.png

sovinto nro kaksi – ilves ja orava

Orava on yksi omista suosikkieläimistäni, ja sen elämää on tullut seurattua ikkunan läpi lintulaudalla ja naamatusten luonnonhelmassa. Usein piilossa pysyttelevä ilves sen sijaan on minulle vieraampi otus, mutta tiedän sen liikuskelleen salaa lapsuudenkotini pihapiirissa useita kertoja.

Kuvan pohjana valkoinen kartonki, piirtimenä kaksi eripaksuista mustaa tussia, koko n. 20 x 20 cm / Tammikuu 2019

Johdanto sovintoon

Luonnossa ilves ja orava eivät ole toistensa tovereita. Orava on ilvekselle kokonsa puolesta pieni alkupala, kunhan vain vikkelän veijarin saa ensiksi kiinni. Oravalla on elämänsä mittainen kokemus itsepuolustuksesta ja ilveksellä liikkuvan lihan saalistuksesta. Kuitenkin kummallakin on taitoja, joista toiselle osapuolelle voisi olla iloa ja hyötyä, jos orava ja ilves tekisivät sovinnon.

Jos orava ja ilves tekisivät sovinnon, mitä ne voisivat opettaa toisilleen tai miten ne voisivat auttaa toisiansa?

 
 
 
 
Karhu ja lintu.png

sovinto nro kolme – karhu ja lintu

Pikkulinnut ovat olleet osa elämääni niin kauan kuin muistan. Isäni on innokas lintuharrastaja, ja niinpä minäkin olen istunut lapsuudessani kiikarit silmillä keittiönikkunan takana, tarkkailun kohteena tietysti lintulauta. Suhde karhuun sen sijaan on etäinen, ja tavallaan onneksi niin. Myönnettäköön, että karhun kohtaaminen luonnossa on pelottava ja kaikin tavoin epämiellyttävä ajatus, jota yritän työstää positiivisempaan suuntaan.

Kuvan pohjana valkoinen kartonki, piirtimenä kaksi eripaksuista mustaa tussia, koko n. 25 x 20 cm / Tammikuu 2019

Johdanto sovintoon

Euroopan suurimmalle petoeläimelle, karhulle, kelpaa ruuaksi niin liha kuin kasviksetkin. Tiesitkö, että jopa noin 70% sen ravinnosta on itseasiassa muuta kuin lihaa? Näin ollen jäljelle jäävä osuus, noin 30%, koostuu kaloista, hyönteisistä, nisäkkäistä ja linnuista. Karhu siis syö sitä, mitä mieli tekee. Pikkulinnun ei missään nimessä kannata uskotella karhun viettävän kasvispäivää vaan parempi on pyrähtää kiireenvilkkaa pois paikalta. Koska karhun ja linnun elämät eivät kohtaa, jää kumpainenkin paitsi toisen erityistaidoista, joista voisi olla itselle iloa ja hyötyä. ( Karhutiedon lähteenä Suurpedot.fi )

Jos karhu ja lintu tekisivät sovinnon, mitä ne voisivat opettaa toisilleen tai miten ne voisivat auttaa toisiansa?

 
 
 
 
P%C3%B6ll%C3%B6+ja+hiiri.jpg

sovinto nro neljä – pöllö ja hiiri

Pöllö ja hiiri ovat molemmat mielestäni erittäin salaperäisiä ja siksi kiehtovia eläimiä. Hiiren näkee useimmiten puikkelehtimassa vikkelästi sinne tänne omilla asioillaan, ja usein mietin, että olisi mahtavaa päästä kurkistamaan sen taatusti humoristiseen ja vilkkaaseen mielenmaailmaan. Pöllö taas saattaa vaikuttaa ensisilmäyksellä tylsältä istuskelijalta, mutta todellisuudessa sen korvien välissä täytyy on viisautta, joka mahdollistaa leppoisat päivät ja erittäin harkitut ja suunnitellut, kerralla onnistuvat saalistusretket.


Kuvan pohjana valkoinen kartonki, piirtimenä kaksi eripaksuista mustaa tussia, koko noin 20 x 20 cm / Tammikuu 2019

Johdanto sovintoon

Yöelämästä nautiskeleva tarkkakorvainen pöllö on hiljainen saalistaja. Pöllön äänetön lento johtuu sen höyhenten ja sulkien nukkamaisesta reunasta ja mahdollistaa salamyhkäisen saalistuksen. Erinomainen kuulo puolestaan auttaa piipittävien pikkunisäkkäiden paikantamisessa. Hiiri on pöllölle siis helpohko herkkupala, ja siksi sen on syytä pysytellä hipihiljaa välttääkseen pöllön yöpalapöytään joutumisen. Koska pöllön ja hiiren elämät eivät kohtaa, jää kumpainenkin paitsi toisen erityistaidoista, joista voisi itselle olla iloa ja hyötyä. ( Pöllötiedon lähteenä Yle Oppiminen )

Jos pöllö ja hiiri tekisivät sovinnon, mitä ne voisivat opettaa toisilleen tai miten ne voisivat auttaa toisiansa.

 
 
 
 
Hauki ja sammakko.png

sovinto nro viisi – hauki ja sammakko

Hauki ja sammakko -kuva edustaa Sovinto-projektin viimeistä osaa. Pyysin viimeiseen kuvaan yleisön ehdotuksia sovintoa tarvitsevista eläinhahmoista Instagramissa ja valitsin arpomalla niistä yhden. Hauki ja sammakko -kuvan piirtäminen oli kieltämättä vastenmielinen velvollisuus, mutta ehdottomasti itselleni mahtava mahdollisuus työstää kroonista sammakkokammoani.

Kuvan pohjana valkoinen kartonki, piirtimenä kaksi eripaksuista mustaa tussia, koko noin 10 x 15 cm / Tammikuu 2019

johdanto sovintoon

Hauki on petokala, jolla on varsin laaja ruokavalio. Kaikkiruokaiselle hauelle kelpaa nimittäin erinomaisesti milloin mikäkin eteen eksyvä syötävännäköinen olio. Myös sammakko on hauen monipuolisella ruokalistalla. Koska sammakon on syytä pysytellä poissa hauen uintireitiltä, jää kumpainenkin paitsi toisen erityistaidoista, joista voisi itselle olla iloa ja hyötyä. ( Haukitiedon lähteenä Kalahavainnot.fi )

Jos hauki ja sammakko tekisivät sovinnon, mitä ne voisivat opettaa toisilleen tai miten ne voisivat auttaa toisiansa?