Paperisilpun suojelija

Aarteita1.png

Keittiönpöydällä lojuu epämääräisiä pieniä paperinpalasia, joista on lohmittu saksilla paloja sieltä täältä. Muutamalla kämmensyrjän pyyhkäisyllä vallaton silppu on koottu yhdeksi siistiksi keoksi, joka on helppo työntää pöydänreunalle ja siitä ohi. Ei tietystikään lattialle, vaan reunan alla odottavalle toisen käden kämmenelle. Tämän toisen käden mennessä nyrkkiin silppukasa muotoutuu uudelleen mytyksi, joka uppoaa vaivatta paperiroskikseen. Tätä toimenpidettä kutsutaan useimmissa kotitalouksissa perussiivoukseksi. Niin myös meillä, joskin itse kutsun lopputulosta aarteiden haaskaukseksi.

Meidän kotiin kannetaan suhteellisen vähän paperia, ja olen siitä iloinen. Postiluukun viesti “Ei mainoksia tai ilmaisjakelua, kiitos” plokkaa tehokkaasti sellaisen paperin sisääntulon, jota ei ole itse ollut valikoimassa. Kirjeet ja lehdet otetaan valikoimatta ja valittamatta vastaan. Suuri osa kertyvästä paperista on siis kuitenkin itse valittua. Ja kun on mahdollisuus valita, minä valitsen sellaisia ilmaisia reseptilehtisiä ja esitteitä, joissa on runsaasti kuvia ja värejä. Kaikkea kivannäköistä ei tietenkään voi ottaa mukaansa. Niinpä lehti tai esite, jonka kuvia pläräämällä syntyy heti hirveästi ideoita seuraavaan askarteluun, on useinmiten tervetullut kotiimme. Silti mieli skannaa joka kerta läpi olemassaolevaa paperivarastoa ja kysyy tärkeän kysymyksen “Tarvitsenko tätä vai onko olemassa jo jotakin hyvin vastaavaa?”.

Koska kotonamme on minimalistisesti askarteluun käytettävissä olevaa paperia, minusta on tullut paperisilpun suojelija. Pienetkin lohmitut paperinpalat ovat aarteita, ja niille löytyy jatkossa käyttöä. Siksi keittiönpöydällä lojuvia epämääräisiä paperinpalasia ei meillä pyyhkäistä pöydänreunalta toiselle kämmenelle ja kämmeneltä paperiroskikseen, vaan ne kootaan yhteen ja sujautetaan siististi takaisin lehden väliin tai kirjekuoreen.

Olen huomannut minimalistisen paperivaraston ylläpitämisellä olleen useita suoria positiivisia vaikutuksia: arvostukseni paperia kohtaan on kasvanut, kotonamme syntyvän paperijätteen määrä on vähentynyt ja kotimme on pysynyt aiempaa siistimpänä. Lisäksi kierrättämistä hyödyntämällä olen säästänyt ja tulen pitkällä tähtäimellä säästämään yllättävän paljon rahaa. Kokeile sinäkin!